Festivalului „Ion Dichiseanu” a ajuns la ediția a treia. Trei zile de concert, piese de teatru, proiecții de filme, dezbateri

28 05. 2024, 14:41

Ediția a III-a a Festivalului de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, desfășurată la Adjud, în perioada 24-26 mai 2024, a reunit la Casa de Cultură „Tudor Vornicu” aproximativ 2.500 de spectatori. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Adjud, prin Casa de Cultură „Tudor Vornicu” și produs de Asociația Artis.

Festivalul dedicat lui Ion Dichiseanu, in memoriam, este organizat an de an la Adjud, în orașul în care actorul s-a născut. Programul cuprinde evenimente care au în centru teatrul, filmul și muzica – trei laturi pe care Ion Dichiseanu le-a iubit și prin care s-a remarcat.

Astfel, timp de trei zile, publicul din Adjud și împrejurimi a avut parte de un program complex de evenimente: spectacole de teatru, o proiecție de film, un spectacol de muzică, o expoziție de fotografie și dezbateri cu invitați speciali. În cadrul evenimentului au fost invitate personalități precum Corina Chiriac, Mirela Vaida, Ioana Dichiseanu, Victoria Cociaș, Ileana Popovici, Adrian Păduraru, Simona Florescu, Smaranda Vornicu, Alin Oprea, Adrian Artene, Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim, Șerban Pavlu, Luminița Erga, Diana Roman, Ada Navrot și Alexandru Jitea.

În prima zi de festival, dezbaterea „Ion Dichiseanu. Cavalerul teatrului și filmului românesc” a reunit familia, colegii de scenă și din viața personală, pentru a păstra vie amintirea marelui actor.

Victoria Cociaș (alături de care Ion Dichiseanu a jucat) – „Un mare actor, un foarte mare actor, își lucra momentele foarte exact și improviza doar atunci când simțea că publicul vrea. Dar se întâmpla foarte rar și numai ca să facă o bucurie publicului”.

Ileana Popovici (alături de care Ion Dichiseanu a jucat) – „Între noi s-a creat o relație de amiciție, de prietenie, făceam glume. Era foarte glumeț și știa să facă glume. Era un cavaler. Totdeauna știa să se poarte cu noi”.

Adrian Păduraru (apropiat al familiei) – „Mie mi s-a părut că Dichiseanu avea ceea ce nu se poate câștiga, ceea ce e din naștere: șarm, noblețe și un pic de abordare a rolurilor de teatru și de film englezească. (…) Dichiseanu a fost unul dintre binecuvântații profesiei, iar eu, unul dintre cei binecuvântați că l-am cunoscut”.

Ioana Dichiseanu (fiica lui Ion Dichiseanu) – „Noi încercăm să îi facem simțită întotdeauna prezența prin felul lui de a fi. Pentru că el era, după cum spunea și Adrian Păduraru, o prezență cu foarte mult șarm. El așa era și acasă. Un om extrem de pozitiv, energic, cald, optimist și, cu toate acestea, în momentul în care era vorba de profesie, era de o seriozitate și de o meticulozitate fantastică. Își aloca foarte mult timp fiecărui rol, pentru a-l pregăti, pentru a intra în pielea personajului. (…) Cred că și-a lăsat în fiecare rol o amprentă personală”.

În cea de-a doua zi de festival, Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Ajud a devenit gazda unui eveniment dedicat jurnalistului și omului de televiziune Tudor Vornicu. Considerat de oamenii din domeniu drept unul dintre cele mai importante modele și „un uriaș cum nu se mai nasc astăzi”. Tudor Vornicu s-a născut la Anghelești, Vrancea, iar astăzi Casa de Cultură din Adjud îi poartă numele.

Smaranda Vornicu (fiica lui Tudor Vornicu) – „Singura mea părere de rău ca fiică a lui Tudor Vornicu este că nu a apucat să pună pe hârtie toate întâmplările extraordinare din viața lui și care nu au avut în totalitate de-a face cu televiziunea, pentru că el a avut o carieră solidă în presa scrisă înainte de asta”.

Corina Chiriac – „Că eu îi datorez cuiva ceva, datorez părinților, profesorilor, sigur publicului meu. Dar până să mă vadă publicul, îi datorez lui Tudor Vornicu. (…) Îi datorez lui Tudor începutul carierei mele. Recunoștință e foarte puțin spus. Cum să îi mulțumești in memoriam unui asemenea om. Că îl pomenesc la candela din casă încă e puțin. Nu am cum să îi mulțumesc. El a făcut așa de mult pentru noi toți”.

Ileana Popovici – „Sunt foarte fericită pentru acest moment. Mi-am împlinit o datorie. Pentru că sunt oameni care ne-au format, care ne-au crescut, care ne-au dat o speranță. Tudor Vornicu pentru mine a fost un mare exemplu, un mare profesionist”.

Unul dintre cele mai emoționante evenimente ale ediției de anul acesta a avut loc în aer liber, în Piațeta Ion Dichiseanu. În cadrul spectacolului „Amintește-ți clipa 3.0”, publicul a cântat, dansat și aplaudat alături de Corina Chiriac, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu, Anastasia Artene, Alin Oprea și Mirela Vaida.

Tot în cadrul festivalului au avut loc și trei spectacole care s-au jucat cu sala plină: spectacolul de teatru, film și muzică Declarație de drag: spectacol-concert Adrian Păduraru (regia Daniel Bucur, Adrian Păduraru), spectacolul de teatru Artă (regia Cristi Juncu), cu Vlad Zamfirescu, Șerban Pavlu și Gheorghe Ifrim – o producție a Teatrului Bulandra și spectacolul de teatru Praf de stele (regia Lucian Sabados), cu Luminița Erga, Diana Roman, Ada Navrot și Alexandru Jitea – o producție a Teatrului Nottara, unde Ion Dichiseanu a jucat aproape 50 de ani.

Festivalul s-a încheiat cu promisiunea organizării unei ediții viitoare, dar și a unui eveniment, în viitor, dedicat jurnalistului și omului de televiziune Tudor Vornicu, odată cu împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa.

Detalii și pe pagina de facebook

Festivalul de Teatru, Film și Muzică Ion Dichiseanu